Jednym z bardzo ważnych jego elementów jest kołowrotek, który pełni rolę magazynu żyłki wędkarskiej. Dzięki umieszczonemu w środku hamulcowi, zabezpiecza również żyłkę przed zerwaniem przez walczącą rybę.  Ponadto ze względu na duży zapas nawiniętej żyłki umożliwia zarzucanie przynęty na znaczne odległości, niezależnie od długości wędziska. Współczesne kołowrotki wędkarskie są niezwykle zróżnicowane pod względem budowy. Można je podzielić ze względu na sposób nawijania żyłki na szpulę na: kołowrotki o szpuli obrotowej oraz kołowrotki o szpuli stałej.

Charakterystyka rodzajów kołowrotków

W przypadku kołowrotka ze szpulą ruchomą jego oś ułożona jest prostopadle do wędziska. Jest to bardzo prosta, a jednocześnie mocna konstrukcja, z której korzysta się przede wszystkim w wędkarstwie spinningowym, muchowym oraz morskim (multiplikatory). Kołowrotki muchowe przeznaczone są jedynie do połowu na muchę. Są zdecydowanie prostsze w budowie od kołowrotków tradycyjnych. Multiplikatory są to natomiast potężne kołowrotki do tzw. wędkarstwa castingowego oraz morskiego. Konstrukcyjnie są znacznie większe, mocniejsze i pozwalają na nawijanie dużej ilości żyłki lub plecionki niż tradycyjne kołowrotki. Z drugiej strony są również trudniejsze w obsłudze, ponieważ montuje się je nie od dołu wędki lecz o góry. Innym typem kołowrotków są te ze stałą szpulą, która ułożona jest równolegle do wędki. Tego typu kołowrotki mają bardzo szerokie zastosowanie.

Parametry kołowrotków wędkarskich

Wbrew pozorom, kołowrotki to nie tylko korbka i szpulka do nawijania żyłki. Niektóre z nich to naprawdę skomplikowane konstrukcje, o czym świadczyć mogą ich parametry. Zaliczamy do nich przełożenie, ilość łożysk, pojemność szpuli czy masę. Kupując kołowrotek wędkarski, powinniśmy zwracać na nie szczególną uwagę. Tym najważniejszym wydaje się być przełożenie. Od niego zależy, jak szybko nawijać się będzie żyłka na szpulę. Określa on ilość obrotów szpuli po jednym obrocie korbki. Na przykład, oznaczenie 5.2:1 oznacza 5.2 obrotu szpuli w trakcie jednego obrotu korbką.